Bardzo smaczne, delikatne, siekane kotlety drobiowe wzbogacone o kaszę jaglaną, marchewkę i ser żółty, stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka.
Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
1 cebula
szczypiorek z dwóch cebulek dymek
2 jajka
2 małe marchewki
75 g sera żółtego
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
5 łyżek mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ulubiona przyprawa do kurczaka
dodatkowo: olej do smażenia
Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną - przepis:
Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę i szczypiorek, startą na dużych oczkach tarki marchewkę i żółty ser oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj również sól, pieprz, kurkumę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz