Pyszne, puszyste, maślane bułki drożdżowe kryjące w swym wnętrzu czekoladę. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Najlepiej smakują z kubkiem kakao lub filiżanką kawy. Polecam! :)
Drożdżowe bułki maślane z czekoladą - składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 80 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- około 20 kostek ulubionej czekolady
- 1 jajko do posmarowania bułek
Pozostałe składniki:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
Drożdżowe bułki maślane z czekoladą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 8-10 kawałków.
- Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj placek. Na środku każdego placka połóż dwie kostki czekolady. Dokładnie zlep brzegi, uformuj podłużną bułkę.
- Bułki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układaj łączeniem do dołu.
- Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę ze śmietanką. Przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj bułeczki.
Źródło przepisu: instagram.com
Maślane z nadzieniem czekoladowym - idealne. :)
OdpowiedzUsuń