niedziela, 14 listopada 2021

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Puszyste, wilgotne, pyszne i aromatyczne, a przy tym ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu i polewą czekoladową.
Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem


Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek ulubionego dżemu (użyłam dżemu z czarnych porzeczek)

Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: garść wiórków kokosowych

Ciasto czekoladowe z dżemem - przygotowanie:

  • W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj olej, mleko i dżem. Wymieszaj. 
  • Suche składniki wsyp do mokrych. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 25x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Ustaw niewielką moc palnika i podgrzewaj mieszankę do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i dokładnego połączenia się składników. Uważaj, by nie doprowadzić mieszanki do zagotowania. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto polej polewą. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. 
Smacznego!
Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem


2 komentarze:

  1. Ciasto wyroslo bardzo ładnie. Ja dodałam troszkę przyprawy piernikowej i wyszło bardzo smaczne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego pichcenia! ☺

      Usuń