Kurczak z parmezanem w kremowym sosie cebulowym z dodatkiem sera żółtego to świetny pomysł na ekspresowy i aromatyczny obiad. :)
Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
- około 2 łyżek mąki
- 30 g parmezanu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 125 sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
- około 50 g masła
Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Mąkę wymieszaj z parmezanem. W powstałej mieszance obtocz filety z piersi kurczaka.
- Na patelni rozgrzej masło. Na rozgrzanym maśle obsmaż filety z obu stron, do zarumienienia.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę i starty na średnich oczkach tarki ser żółty. Wymieszaj, gotuj do momentu roztopienia się sera i dokładnego połączenia się składników. Dopraw solą i pieprzem.
- Do sosu dodaj mięso. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15-20 minut.
Pyszna propozycja na obiad. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń