Kurczak z parmezanem w kremowym sosie cebulowym z dodatkiem sera żółtego to świetny pomysł na ekspresowy i aromatyczny obiad. :)
Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
około 2 łyżek mąki
30 g parmezanu
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
150 ml śmietany kremówki 30%
125 sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
około 50 g masła
Kurczak w sosie cebulowym z parmezanem - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Mąkę wymieszaj z parmezanem. W powstałej mieszance obtocz filety z piersi kurczaka.
Na patelni rozgrzej masło. Na rozgrzanym maśle obsmaż filety z obu stron, do zarumienienia.
Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 3 minuty.
Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę i starty na średnich oczkach tarki ser żółty. Wymieszaj, gotuj do momentu roztopienia się sera i dokładnego połączenia się składników. Dopraw solą i pieprzem.
Do sosu dodaj mięso. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15-20 minut.
Pyszna propozycja na obiad. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń