piątek, 12 listopada 2021

Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

Szybki przepis na kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym z brokułami.
Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym




Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 300 g pieczarek 
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki serka śmietankowego typu Almette
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ulubiona przyprawa do kurczaka


Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć kawałki kurczaka i smaż do zarumienienia.
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez 10 minut. Na patelnię wlej bulion. 
  • Na patelnię wrzuć brokuła podzielonego na mniejsze kawałki. Całość duś przez około 10 minut. Dodaj serek typu Almette. Wymieszaj. Wlej śmietanę kremówkę, ponownie wymieszaj. 
  • Do sosu przełóż podsmażone wcześniej filety. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
Smacznego!
Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz