Szybki przepis na kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym z brokułami.
Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
300 g pieczarek
450 g mrożonego brokuła
1 cebula
1,5 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki serka śmietankowego typu Almette
50 ml śmietany kremówki 30%
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ulubiona przyprawa do kurczaka
Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
Na rozgrzany olej wrzuć kawałki kurczaka i smaż do zarumienienia.
Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez 10 minut. Na patelnię wlej bulion.
Na patelnię wrzuć brokuła podzielonego na mniejsze kawałki. Całość duś przez około 10 minut. Dodaj serek typu Almette. Wymieszaj. Wlej śmietanę kremówkę, ponownie wymieszaj.
Do sosu przełóż podsmażone wcześniej filety. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz