Wyśmienite, wyjątkowo puszyste bułeczki drożdżowe do odrywania z dodatkiem ulubionej marmolady, którą z powodzeniem możesz zastąpić powidłami, budyniem waniliowym czy nadzieniem twarogowym. Najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki kawy lub kubka kakao.
Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą - składniki:
- 25 g drożdży
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 325 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- około 150 g ulubionej marmolady
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek
Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier i sól, wbij jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 12 części. Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj okrągły placek. Na środku każdego placka połóż czubatą łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlep brzegi, uformuj okrągłe bułeczki.
- Bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie, zlepieniem do dołu.
- Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
- Po ostudzeniu posyp bułki cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz