poniedziałek, 22 listopada 2021

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Wyśmienite, wyjątkowo puszyste bułeczki drożdżowe do odrywania z dodatkiem ulubionej marmolady, którą z powodzeniem możesz zastąpić powidłami, budyniem waniliowym czy nadzieniem twarogowym. Najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki kawy lub kubka kakao.
Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą




Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 325 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • około 150 g ulubionej marmolady
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier i sól, wbij jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 12 części. Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj okrągły placek. Na środku każdego placka połóż czubatą łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlep brzegi, uformuj okrągłe bułeczki. 
  • Bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie, zlepieniem do dołu. 
  • Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
  • Po ostudzeniu posyp bułki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz