Placki jogurtowe z bananami są smaczne i szybkie w przygotowaniu. To idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek.
Placki jogurtowe z bananem - składniki:
330 g jogurtu naturalnego
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 banany
2 łyżki brązowego cukru
4 jajka
olej do smażenia
Placki jogurtowe z bananem - przepis:
Banany zmiksuj blenderem lub dobrze rozgnieć widelcem.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski wlej jogurt, wsyp mąkę, dodaj zmiksowane banany, cukier i żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj ubitą pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz