wtorek, listopada 23, 2021

Racuchy z czekoladą

Przepis na puszyste, miękkie, kryjące w swym środku czekoladę racuszki drożdżowe, którym trudno się oprzeć. Polecam zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. :)
Racuchy z czekoladą


Racuchy drożdżowe z czekoladą - składniki: 

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 20 kostek gorzkiej czekolady


Racuchy drożdżowe z czekoladą - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, roztopione masło, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto. 
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Na wierzch każdego racuszka połóż kostkę czekolady i przykryj ją niewielką ilością ciasta. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy z czekoladą

Racuchy z czekoladą

Racuchy z czekoladą

1 komentarz:

  1. Ale pychota :) Jeszcze nigdy nie robiłam racuchów z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger