Przepis na puszyste, miękkie, kryjące w swym środku czekoladę racuszki drożdżowe, którym trudno się oprzeć. Polecam zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. :)
Racuchy drożdżowe z czekoladą - składniki:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 300 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- około 20 kostek gorzkiej czekolady
Racuchy drożdżowe z czekoladą - przepis:
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, roztopione masło, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
- Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Na wierzch każdego racuszka połóż kostkę czekolady i przykryj ją niewielką ilością ciasta. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ale pychota :) Jeszcze nigdy nie robiłam racuchów z czekoladą.
OdpowiedzUsuń