Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z wyśmienitym nadzieniem serowym przygotowanym na bazie niezmielonego sera w kostce i lukier cytrynowy... Brzmi pysznie, prawda? Zapraszam na zakręcone drożdżówki z serem. :)
Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
25 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
50 g cukru
1 jajko
40 g roztopionego i ostudzonego masła
Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
25 g miękkiego masła
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
Zakręcone drożdżówki z serem - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Ser rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło. Dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Posmaruj masą serową.
Następnie złóż do środka 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklep. Teraz złóż do środka pozostałą górną 1/3 ciasta.
Powstały złożony prostokąt pokrój na 12 równych części.
Każdą część ciasta przekręć w połowie, by powstała spirala.
Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Po upływie powyższego czasu drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz