poniedziałek, 6 grudnia 2021

Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną

Wyśmienite, zdrowe, idealne na śniadanie placuszki z kaszą jaglaną, jabłkiem i bananem. Polecam! :)
Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną



Placki bananowo-jabłkowe z kaszą jaglaną - składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 banany
  • 4 jajka rozmiar M
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 małe jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków

Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia. Do kaszy dodaj obrane banany. Całość zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz