Ciasto Euforia to przepyszne, świetnie prezentujące się, wykwintne ciasto z warstwą makowo-orzechową, przełożone kremem czekoladowym, z grubą warstwą polewy czekoladowej. Nazwa ciasta jest bardzo trafna - już jeden kawałek ciasta potrafi wprawić w euforię i poprawić humor. To idealny pomysł na świąteczny wypiek! :)
Ciasto Euforia - składniki na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek + 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciasto Euforia - składniki na ciasto makowe:
- 100 g miękkiego masła
- 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g maku
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Ciasto Euforia - składniki na krem czekoladowy:
- 650 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki Nutelli
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
Ciasto Euforia - składniki na polewę czekoladową:
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao (z lekką górką)
Ciasto Euforia - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do rondelka dodaj cukier i kakao, wlej olej i wodę. Mieszankę zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu, zmiksuj masę. Do masy jajecznej, powoli, cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
- Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką, by dobrze się ze sobą połączyły.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj ciasto makowe. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu zmiksuj masę. Dodaj aromat, zmiksuj. Wsyp mak i orzechy. Krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką.
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania, partiami dodawaj cukier. Miksuj do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Do masy dodaj 2 łyżki masy makowo-orzechowej, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj całość masy makowo-orzechowej, delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm (taką samą, w której piekłeś ciasto) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
- Przygotuj krem czekoladowy. Do rondelka wlej 150 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywny krem. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj Nutellę, ponownie wymieszaj łyżką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat ciasta czekoladowego. Wyłóż połowę kremu, ułóż ciasto makowe, wyłóż pozostały krem, przykryj drugim blatem ciasta.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Pyszne i bardzo słodkie. Przed kolejnym kawałkiem będę chyba musiał wziąć Diabetins Max ;) ;) Super przepis!
OdpowiedzUsuń