Wyśmienite, miękkie, puchate, mocno mleczne bułki drożdżowe, skrywające w swym wnętrzu budyń kokosowy, który idealnie współgra z puszystym ciastem drożdżowym. Zachęcam do pieczenia. :)
Drożdżówki z budyniem kokosowym - składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
380 ml ciepłego mleka
5 łyżek cukru
20 g drożdży
50 g roztopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
Drożdżówki z budyniem kokosowym - składniki na nadzienie budyniowe:
550 ml mleka
2 opakowania budyniu kokosowego (proszek: 2 x 40 g)
3 łyżki cukru
Bułeczki drożdżowe z kruszonką i budyniem kokosowym - składniki na kruszonkę:
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru
Bułki drożdżowe z budyniem kokosowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, 250 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj pozostały cukier, sól i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się się mleko i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 12 kawałków.
Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj placek. Na środku każdego placka połóż dwie łyżeczki ostudzonego budyniu. Dokładnie zlep brzegi, uformuj podłużną bułkę.
Bułki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układaj łączeniem do dołu.
Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmaruj bułki ciepłym mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 18 minut - do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz