niedziela, 5 grudnia 2021

Makowiec na kruchym cieście

Niesamowicie pyszny, świąteczny makowiec na kruchym cieście wzbogacony o piankę bezową i migdałową kruszonkę. Tego wypieku nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole! 
Makowiec na kruchym cieście


Makowiec na kruchym cieście - składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka jaj, rozmiar L

Makowiec na kruchym cieście - składniki na masę makową:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 850 g masy makowej z puszki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g orzechów włoskich

Makowiec na kruchym cieście - składniki na piankę bezową: 

  • 5 białek 
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)

Świąteczny makowiec na kruchym cieście - składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 60 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Makowiec na kruchym cieście - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka jaj. Z powstałych składników zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep schłodzonym ciasto. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, mąkę krupczatkę, mielone migdały, cukier, żółtko i posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki na czas przygotowania masy makowej i pianki bezowej.
  • Przygotuj masę makową. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj masę makową, jajko, żółtka i drobno posiekane orzechy włoskie. Krótko zmiksuj. Masę makową wyłóż na podpieczony kruchy spód.
  • Przygotuj piankę bezową. Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksuj, do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Teraz dodaj proszek budyniowy, delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Pianę wyłóż na masę makową.
  • Kruszonkę wyjmij z lodówki, posyp nią pianę z białek. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj wierzch ciasta folią aluminiową, by nie przypalić kruszonki. 
  • Po upieczeniu pozostaw ciasto na 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie odstaw w chłodne miejsce i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście



1 komentarz: