Wilgotny, aromatyczny, miękki i puszysty piernik przełożony powidłami śliwkowymi i oblany gorzką czekoladą, który możesz upiec nawet w Wigilię! Warto wypróbować. :)
Piernik na ostatnią chwilę - składniki:
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy Kotanyi)
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka mleka
- 150 g drobnego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy
Pozostałe składniki:
- około 150 g powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- garść orzechów włoskich
Piernik na ostatnią chwilę - przepis:
- Do rondelka przełóż masło, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
- Do drugiego rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Pozostaw do ostudzenia.
- Do miski przesiej mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wlej ciemną masę i mleko z cukrem. Dodaj jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Piernik przekrój na dwa blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka dodaj połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę i śmietanę kremówkę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, tylko do momentu roztopienia się czekolady. Uważaj, by mieszanki nie zagotować. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Piernik polej czekoladą i dowolnie udekoruj orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz