Wilgotny, aromatyczny, miękki i puszysty piernik przełożony powidłami śliwkowymi i oblany gorzką czekoladą, który możesz upiec nawet w Wigilię! Warto wypróbować. :)
Piernik na ostatnią chwilę - składniki:
100 g masła
3 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy Kotanyi)
1 łyżka kakao
1 szklanka mleka
150 g drobnego cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy
Pozostałe składniki:
około 150 g powideł śliwkowych
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30%
garść orzechów włoskich
Piernik na ostatnią chwilę - przepis:
Do rondelka przełóż masło, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
Do drugiego rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski przesiej mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wlej ciemną masę i mleko z cukrem. Dodaj jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Piernik przekrój na dwa blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka dodaj połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę i śmietanę kremówkę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, tylko do momentu roztopienia się czekolady. Uważaj, by mieszanki nie zagotować. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Piernik polej czekoladą i dowolnie udekoruj orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz