czwartek, 30 grudnia 2021

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki z paprykowym farszem owinięte plastrami boczku wędzonego to idealna propozycja na wszelkiego rodzaju przyjęcia i obiady w gronie rodziny czy znajomych.
Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku



Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek


Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 7 minut. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostaw do ostudzenia.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Kawałki mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą, połóż plasterek boczku, a następnie paprykowy farsz. Mięso zwiń na kształt roladki, owiń kolejnym plasterkiem boczku i zepnij wykałaczkami.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej tyle wody, by wypełnić cały spód. Do formy przełóż roladki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz