Przepis na sałatkę warstwową przygotowaną na bazie brokułów, pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki i kukurydzy z dodatkiem sosu czosnkowego. Prosto i bardzo pysznie! :)
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki:
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 3 łyżki cukru
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
- sól i pieprz
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - przepis:
- Cebulę drobno posiekaj, posyp cukrem i odstaw na bok na około 30 minut.
- Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
- Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na połówki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
- Na dno przezroczystej miski wyłóż odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 pomidorków koktajlowych i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Na jajka wyłóż paprykę, kukurydzę, pozostałe różyczki brokuła i pozostałe połówki pomidora.
- Sałatkę polej sosem czosnkowym bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz