Przepis na sałatkę warstwową przygotowaną na bazie brokułów, pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki i kukurydzy z dodatkiem sosu czosnkowego. Prosto i bardzo pysznie! :)
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki:
1 brokuł
1 cebula
3 łyżki cukru
4 jajka
1 czerwona papryka
15 pomidorków koktajlowych
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
sól i pieprz
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:
180 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - przepis:
Cebulę drobno posiekaj, posyp cukrem i odstaw na bok na około 30 minut.
Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na połówki.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
Na dno przezroczystej miski wyłóż odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 pomidorków koktajlowych i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Na jajka wyłóż paprykę, kukurydzę, pozostałe różyczki brokuła i pozostałe połówki pomidora.
Sałatkę polej sosem czosnkowym bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz