piątek, 3 grudnia 2021

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Przepis na sałatkę warstwową przygotowaną na bazie brokułów, pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki i kukurydzy z dodatkiem sosu czosnkowego. Prosto i bardzo pysznie! :)
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • sól i pieprz

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - przepis:

  • Cebulę drobno posiekaj, posyp cukrem i odstaw na bok na około 30 minut.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
  • Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na połówki.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy. 
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Na dno przezroczystej miski wyłóż odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 pomidorków koktajlowych i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Na jajka wyłóż paprykę, kukurydzę, pozostałe różyczki brokuła i pozostałe połówki pomidora.
  • Sałatkę polej sosem czosnkowym bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz