Najlepszy przepis na śledzie po kaszubsku, czyli śledzie w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z dużą ilością cebuli.
Śledzie po kaszubsku - składniki:
400 g filetów śledziowych - matjasów (śledzie w słonej zalewie)
150 ml oleju
2 cebule
4 łyżki octu z białego wina
2 łyżki cukru
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy
200 g koncentratu pomidorowego
Śledzie po kaszubsku - przepis:
Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
Przygotuj zalewę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, smaż do zeszklenia. Dodaj cukier, wymieszaj, smaż 1 minutę. Wlej ocet winny, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
Patelnię zdejmij z ognia, dodaj ziarna gorczycy, wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
Śledzie z zalewą ułóż w słoiku warstwowo, naprzemiennie, w taki sposób, by śledzie na samej górze były przykryte zalewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz