wtorek, 14 grudnia 2021

Śledzie po kaszubsku

Najlepszy przepis na śledzie po kaszubsku, czyli śledzie w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z dużą ilością cebuli.
Śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku - składniki:

  • 400 g filetów śledziowych - matjasów (śledzie w słonej zalewie)
  • 150 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 200 g koncentratu pomidorowego

Śledzie po kaszubsku - przepis:

  • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Przygotuj zalewę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, smaż do zeszklenia. Dodaj cukier, wymieszaj, smaż 1 minutę. Wlej ocet winny, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Patelnię zdejmij z ognia, dodaj ziarna gorczycy, wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie z zalewą ułóż w słoiku warstwowo, naprzemiennie, w taki sposób, by śledzie na samej górze były przykryte zalewą. 
  • Śledzie włóż na  kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz