Pyszne i chrupiące ślimaczki francuskie ze szpinakiem, fetą i mozzarellą to świetny pomysł na sylwestrową przekąskę. Bardzo polecam! :)
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - składniki:
1 płat ciasta francuskiego XXL
1 cebula
2 ząbki czosnku
225 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
140 g fety
200 g mozzarelli
sól i pieprz
mleko do posmarowania ślimaków
olej do smażenia
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - przepis:
Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mrożony szpinak, smaż do momentu rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, smaż przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Rozwiń płat ciasta francuskiego, równomiernie posmaruj szpinakowym farszem. Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w paski.
Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki.
Ślimaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ślimaczka posmaruj mlekiem.
Ślimaczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz