Aromatyczna, soczysta pierś z kurczaka marynowana w ziołach prowansalskich, słodkiej i ostrej papryce oraz soku z cytryny, pieczona w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę.
Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
szczypta ostrej papryki
sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
Do miseczki dodaj wszystkie przyprawy, wyciśnięty sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po upływie powyższego czasu mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw dobrze zawiąż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz