Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi
Puszysty, wilgotny, niezwykle aromatyczny i niewymagający leżakowania piernik przełożony powidłami śliwkowymi i aksamitną masą grysikową, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Piernik przygotowany z tego przepisu najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Polecam!
Szybki piernik - składniki na ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
150 g powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka mleka
dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy
Ekspresowy piernik - składniki na masę grysikową:
1 szklanka mleka
3 łyżki kaszy manny
4 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
Piernik na ostatnią chwilę - składniki na polewę czekoladową:
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
100 g masła
4 łyżki kakao (z lekką górką)
Pozostałe składniki:
4 łyżki powideł śliwkowych
garść orzechów włoskich do dekoracji
Piernik na ostatnią chwilę - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj piernik. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ostudzonej mieszanki z rondelka dodaj żółtka. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier. Podgrzej. Kiedy mleko z cukrem będzie bardzo gorące dodaj kaszę mannę. Energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia masy. Pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, do masy stopniowo dodawaj masę grysikową.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
Ostudzony piernik przekrój na 3 blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi i masą grysikową.
Ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz