środa, 15 grudnia 2021

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Puszysty, wilgotny, niezwykle aromatyczny i niewymagający leżakowania piernik przełożony powidłami śliwkowymi i aksamitną masą grysikową, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Piernik przygotowany z tego przepisu najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Polecam!
Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi



Szybki piernik - składniki na ciasto:

  • 120 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 jajka
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy

Ekspresowy piernik - składniki na masę grysikową:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła

Piernik na ostatnią chwilę - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Pozostałe składniki:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • garść orzechów włoskich do dekoracji




Piernik na ostatnią chwilę - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj  piernik. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Do ostudzonej mieszanki z rondelka dodaj żółtka. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier. Podgrzej. Kiedy mleko z cukrem będzie bardzo gorące dodaj kaszę mannę. Energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia masy. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, do masy stopniowo dodawaj masę grysikową. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik przekrój na 3 blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi i masą grysikową.
  • Ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz