wtorek, 28 grudnia 2021

Zapiekanki z chleba tostowego

Chrupiące zapiekanki z chleba tostowego to doskonały pomysł na pyszną i szybką przekąskę na ciepło. Zapiekanki z chleba tostowego z pieczarkami, szynką i serem żółtym świetnie sprawdzą się na kolację czy imprezę. W sam raz na nadchodzącego sylwestra. :)
Zapiekanki z chleba tostowego

Zapiekanki z chleba tostowego - składniki:

  • 9 kromek chleba tostowego pszennego
  • 1 mała cebula
  • 300 g pieczarek
  • 150 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ketchup


Zapiekanki z chleba tostowego - przepis:

  • Pieczarki oczyść i zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.
  • Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Do miseczki wrzuć szynkę, dodaj żółty ser (odłóż 3 łyżki do posypania wierzchu zapiekanek), dodaj majonez, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz ostudzone pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszaj.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kromki chleba tostowego. Na każdą kromkę wyłóż wcześniej przygotowany farsz i posyp żółtym serem. 
  • Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 13 minut. 
  • Przed podaniem polej zapiekanki ketchupem. 
Smacznego!
Zapiekanki z chleba tostowego




1 komentarz:

  1. Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki

    OdpowiedzUsuń