Chrupiące zapiekanki z chleba tostowego to doskonały pomysł na pyszną i szybką przekąskę na ciepło. Zapiekanki z chleba tostowego z pieczarkami, szynką i serem żółtym świetnie sprawdzą się na kolację czy imprezę. W sam raz na nadchodzącego sylwestra. :)
Zapiekanki z chleba tostowego - składniki:
9 kromek chleba tostowego pszennego
1 mała cebula
300 g pieczarek
150 g szynki
100 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
0,5 pęczka natki pietruszki
1,5 łyżki majonezu
sól i pieprz
olej do smażenia
ketchup
Zapiekanki z chleba tostowego - przepis:
Pieczarki oczyść i zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.
Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Do miseczki wrzuć szynkę, dodaj żółty ser (odłóż 3 łyżki do posypania wierzchu zapiekanek), dodaj majonez, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz ostudzone pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszaj.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kromki chleba tostowego. Na każdą kromkę wyłóż wcześniej przygotowany farsz i posyp żółtym serem.
Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 13 minut.
Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki
OdpowiedzUsuń