Przepis na miękkie, soczyste i aromatyczne, siekane kotlety drobiowe z dodatkiem cukinii, papryki i kukurydzy.
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
- 1 mała cukinia
- 1 mała papryka
- 150 g kukurydzy
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, curry
- olej do smażenia
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - przepis:
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
- Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli, wymieszaj i ostaw na bok na 15 minut. Odsącz z nadmiaru płynu.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Do miski dodaj mięso, cukinię, paprykę, kukurydzę, jajka, mąkę pszenną i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.