Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli, wymieszaj i ostaw na bok na 15 minut. Odsącz z nadmiaru płynu.
Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Do miski dodaj mięso, cukinię, paprykę, kukurydzę, jajka, mąkę pszenną i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Przepis na proste, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem banana i orzechów włoskich. Ciasto jest wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Ciasto marchewkowe z bananami i orzechami włoskimi - składniki:
2 duże jajka
125 g cukru
5 łyżek oleju
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 średniej wielkości banany
120 g obranej marchewki
50 g orzechów włoskich
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi - przepis:
Jajka zmiksuj z cukrem i olejem na jasną i puszystą masę.
Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
Do jajek dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą oraz rozgniecione widelcem banany. Krótko zmiksuj.
Do ciasta dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach tarki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka.
Placki serowe z dodatkiem budyniu waniliowego i banana to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. To prosty i szybki przepis na placki do przygotowania, którego wystarczy tylko kilka składników.
Placki serowe z budyniem i bananem - składniki:
250 g tłustego twarogu
2 banany
1 jajko
1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
1 łyżka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Placki serowe z budyniem i bananem - przepis:
Do wysokiego naczynia dodaj twaróg, banany i jajko. Składniki zmiksuj blenderem. Dodaj proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Spaghetti Napoli to jedno z najsłynniejszych włoskich przepisów na makaron. Sos robi się prosto i szybko, a smak jest naprawdę wyjątkowy i bardzo aromatyczny. Minimum składników - maksimum smaku!
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze 2 minuty.
Na patelnię dodaj pomidory z puszki. Pomidory nieco rozdrobnij przy pomocy drewnianej łopatki. Sos dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
Po upływie powyższego czasu zdejmij sos z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj.
Bezpośrednio na talerzu posyp spaghetti tartym parmezanem.
Faworki na piwie to zdecydowanie mój faworyt wśród karnawałowych przysmaków! Faworki z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche i delikatne, a do tego są proste w przygotowaniu i wymagają zastosowania tylko kilku składników. Bardzo polecam!
Faworki na piwie - składniki:
7 żółtek
3,5 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki jasnego piwa
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia faworków
Faworki na piwie - przepis:
Żółtka ucieraj z cukrem przez około 10 minut - do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy.
Do utartych żółtek dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wlej piwo. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór.
Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Bardzo proste i szybkie do wykonania, a zarazem niesamowicie pyszne naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym z rodzynkami. Polecam! :)
Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
Naleśniki serowo-budyniowe z rodzynkami - składniki na nadzienie:
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
300 g trzykrotnie mielonego twarogu w temperaturze pokojowej (użyłam z wiaderka)
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miękkiego masła
50 g rodzynków
dodatkowo: około 20-30 g masła
Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - przepis:
Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą i odstaw na bok na 45 minut - do namoczenia i napęcznienia.
Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
Przygotuj nadzienie. W rondelku zagotuj 3/4 szklanki mleka wraz z cukurem. W pozostałej 1/4 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia i odstaw na bok na 3 minuty. Do gorącego budyniu dodaj twaróg i masło, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Rodzynki odsącz na sicie i dodaj do masy serowo-budyniowej. Całość wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję nadzienia. Naleśniki składaj w kopertę.
Naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdego naleśniki ułóż kawałki cienko pokrojonego masła.
Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut - do momentu uzyskania złotego, rumianego koloru.
Smakowite, chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku mini pączki jogurtowe, których przygotowanie polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu pączuszków. Prosto, szybko i pysznie!
Pączki jogurtowe - składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g jogurtu naturalnego
3 jajka rozmiar M
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia pączków
Pączki jogurtowe - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, wlej jogurt naturalny i wbij jajka. Całość krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.
W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki jogurtowe smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu.
Miękkie i puszyste kluski leniwe z sosem waniliowym to łatwe, pyszne i tanie rozwiązanie na obiad, które zasmakuje każdemu.
Leniwe z sosem waniliowym - składniki na leniwe:
500 g twarogu mielonego z wiaderka
2 jajka
2 łyżki miękkiego masła
150 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
Leniwe z sosem waniliowym - składniki na sos waniliowy:
1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
2 łyżki masła
2 łyżki cukru waniliowego
Leniwe z sosem waniliowym - przepis:
Do miski dodaj twaróg, masło i 2 żółtka. Wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i sól. Zmiksuj mikserem wyposażonym w haki.
Białka ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki wmieszaj w masę serową. Masa jest rzadka i lepka, ale taka ma być. Nie dosypuj do masy większej ilości mąki.
Stolnicę oprósz mąką. Z powstałej masy nabieraj dużą łyżką masy serowej i kładź na oprószoną stolnicę. Porcję masy serowej także oprósz od góry mąką. Dłońmi oprószonymi mąką roluj wałek o średnicy około 3 centymetrów. Następnie pod skosem krój kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
Kluski wrzucaj na gotującą się wodę. Kluski gotuj minutę, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu kluski dobrze odcedź.
Przygotuj sos waniliowy. W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę z masłem i cukrem.
Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - przepis:
Filety z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
Przygotuj farsz. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodaj masło, pokrojonego w drobną kostkę pora, cebulę i paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 8 minut. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej śmietanę kremówkę. Duś na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Farsz pozostaw do ostudzenia.
Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby roladki możesz spiąć wykałaczkami.
Roladki obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez konieczności wybijania i napowietrzania ciasta wałkiem. Receptura na poniższe, proste faworki pochodzi z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wypróbuj koniecznie! Smak tych faworków z pewnością Cię nie zawiedzie.
Faworki Ćwierczakiewiczowej - składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru pudru
35 g miękkiego masła
8 żółtek
4 jajka rozmiar M
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki octu
cukier puder do oprószenia faworków
olej do smażenia
Faworki Ćwierczakiewiczowej - przepis:
Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodaj masło, żółtka, jajka, śmietanę i ocet. Miksuj mikserem z hakiem do zagniatania ciasta tak długo, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór.
Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Puszyste, wspaniale pachnące, pyszne racuchy z dodatkiem serka wiejskiego i jabłek. Tym smakowitym plackom z jabłkami zdecydowanie trudno się oprzeć.
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
25 g drożdży
0,5 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
4 małe jabłka
200 g serka wiejskiego
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - przepis:
Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko i jajka. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników.
Kolejno do miski dodaj serek wiejski oraz jabłka starte na dużych oczkach tarki i odciśnięte z nadmiaru soku.
Następnie dodaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis:
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź. Do gorących ziemniaków dodaj mleko i masło. Dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż przez około 10 minut. Mięso dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę. Wymieszaj.
Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ziemniaków, następnie mięso mielone i resztę ziemniaków.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem pieczenia na wierzchu zapiekanki ułóż mozzarellę pokrojoną w plastry.
Szybki i prosty przepis na delikatne i puszyste pączki z mascarpone. By przygotować pączki z mascarpone wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować, a następnie formować i smażyć pyszne mini pączki. To pączki bez drożdży, dzięki czemu nie trzeba oczekiwać na wyrośnięcie ciasta, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Bardzo polecam! Z pewnością się nie zawiedziesz.
Pączki z mascarpone - składniki:
250 g sera mascarpone
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka octu
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia pączków
Pączki z mascarpone - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski dodaj serek mascarpone, jajka, śmietanę i ocet. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki z mascarpone smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu.