poniedziałek, 31 stycznia 2022

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Przepis na miękkie, soczyste i aromatyczne, siekane kotlety drobiowe z dodatkiem cukinii, papryki i kukurydzy.
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą




Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka
  • 150 g kukurydzy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, curry
  • olej do smażenia

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - przepis: 

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli, wymieszaj i ostaw na bok na 15 minut. Odsącz z nadmiaru płynu.
  • Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski dodaj mięso, cukinię, paprykę, kukurydzę, jajka, mąkę pszenną i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

niedziela, 30 stycznia 2022

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Przepis na proste, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem banana i orzechów włoskich. Ciasto jest wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi


Ciasto marchewkowe z bananami i orzechami włoskimi - składniki:

  • 2 duże jajka
  • 125 g cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • 2 średniej wielkości banany
  • 120 g obranej marchewki 
  • 50 g orzechów włoskich


Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi - przepis:

  • Jajka zmiksuj z cukrem i olejem na jasną i puszystą masę.
  • Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
  • Do jajek dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą oraz rozgniecione widelcem banany. Krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach tarki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

sobota, 29 stycznia 2022

Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z dodatkiem budyniu waniliowego i banana to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. To prosty i szybki przepis na placki do przygotowania, którego wystarczy tylko kilka składników. 
Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z budyniem i bananem - składniki:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Placki serowe z budyniem i bananem - przepis:

  • Do wysokiego naczynia dodaj twaróg, banany i jajko. Składniki zmiksuj blenderem. Dodaj proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj lub krótko zmiksuj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki serowe z budyniem i bananem

Placki serowe z budyniem i bananem



    czwartek, 27 stycznia 2022

    Spaghetti Napoli

    Spaghetti Napoli to jedno z najsłynniejszych włoskich przepisów na makaron. Sos robi się prosto i szybko, a smak jest naprawdę wyjątkowy i bardzo aromatyczny. Minimum składników - maksimum smaku! 
    Spaghetti Napoli


    Spaghetti Napoli - składniki:

    • 300 g makaronu spaghetti
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 puszki pomidorów krojonych
    • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
    • garść tartego parmezanu
    • oliwa z oliwek do smażenia


    Spaghetti Napoli - przepis:

    • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze 2 minuty. 
    • Na patelnię dodaj pomidory z puszki. Pomidory nieco rozdrobnij przy pomocy drewnianej łopatki. Sos dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
    • Po upływie powyższego czasu zdejmij sos z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj.
    • Bezpośrednio na talerzu posyp spaghetti tartym parmezanem.
    Smacznego!
    Spaghetti Napoli

    Spaghetti Napoli




    środa, 26 stycznia 2022

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie to zdecydowanie mój faworyt wśród karnawałowych przysmaków! Faworki z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche i delikatne, a do tego są proste w przygotowaniu i wymagają zastosowania tylko kilku składników. Bardzo polecam! 
    Faworki na piwie


    Faworki na piwie - składniki:

    • 7 żółtek
    • 3,5 łyżki cukru
    • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 szklanki jasnego piwa
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia faworków


    Faworki na piwie - przepis:

    • Żółtka ucieraj z cukrem przez około 10 minut - do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy.
    • Do utartych żółtek dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wlej piwo. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
    • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
    • Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
    • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
    • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
    Smacznego!
    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    Faworki na piwie

    wtorek, 25 stycznia 2022

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

    Bardzo proste i szybkie do wykonania, a zarazem niesamowicie pyszne naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym z rodzynkami. Polecam! :)
    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami


    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - składniki na naleśniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka wody gazowanej
    • 2 jajka
    • szczypta soli

    Naleśniki serowo-budyniowe z rodzynkami - składniki na nadzienie:

    • 1 szklanka mleka
    • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
    • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu w temperaturze pokojowej (użyłam z wiaderka)
    • 1/4 szklanki cukru
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 50 g rodzynków
    • dodatkowo: około 20-30 g masła

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - przepis:

    • Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą i odstaw na bok na 45 minut - do namoczenia i  napęcznienia.
    • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
    • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
    • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
    • Przygotuj nadzienie. W rondelku zagotuj 3/4 szklanki mleka wraz z cukurem. W pozostałej 1/4 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia i odstaw na bok na 3 minuty. Do gorącego budyniu dodaj twaróg i masło, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Rodzynki odsącz na sicie i dodaj do masy serowo-budyniowej. Całość wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. 
    • Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję nadzienia. Naleśniki składaj w kopertę. 
    • Naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdego naleśniki ułóż kawałki cienko pokrojonego masła.
    • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut - do momentu uzyskania złotego, rumianego koloru.
    Smacznego!
    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

    Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami


    poniedziałek, 24 stycznia 2022

    Pasta jajeczna

    Przepis na tradycyjną pastę jajeczną z dodatkiem majonezu, musztardy i szczypiorku. To idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację. :)
    Pasta jajeczna


    Pasta jajeczna - składniki:

    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • szczypiorek z dwóch dymek
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
    • sól i pieprz


    Pasta jajeczna - przepis:

    • Jajka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj majonez, musztardę, drobno posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    Smacznego!
    Pasta jajeczna


    niedziela, 23 stycznia 2022

    Pączki jogurtowe

    Smakowite, chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku mini pączki jogurtowe, których przygotowanie polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu pączuszków. Prosto, szybko i pysznie!
    Pączki jogurtowe


    Pączki jogurtowe - składniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • 3 jajka rozmiar M
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia pączków


    Pączki jogurtowe - przepis:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
    • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, wlej jogurt naturalny i wbij jajka. Całość krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.
    • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
    • Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki jogurtowe smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
    • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
    Smacznego!

    Źródło przepisu: aniagotuje.pl
    Pączki jogurtowe

    Pączki jogurtowe

    Pączki jogurtowe

    Pączki jogurtowe

    piątek, 21 stycznia 2022

    Leniwe z sosem waniliowym

    Miękkie i puszyste kluski leniwe z sosem waniliowym to łatwe, pyszne i tanie rozwiązanie na obiad, które zasmakuje każdemu.
    Leniwe z sosem waniliowym



    Leniwe z sosem waniliowym - składniki na leniwe:

    • 500 g twarogu mielonego z wiaderka
    • 2 jajka
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 150 g mąki pszennej tortowej
    • 0,5 łyżeczki soli


    Leniwe z sosem waniliowym - składniki na sos waniliowy:

    • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki cukru waniliowego


    Leniwe z sosem waniliowym - przepis:

    • Do miski dodaj twaróg, masło i 2 żółtka. Wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i sól. Zmiksuj mikserem wyposażonym w haki.
    • Białka ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki wmieszaj w masę serową. Masa jest rzadka i lepka, ale taka ma być. Nie dosypuj do masy większej ilości mąki.
    • Stolnicę oprósz mąką. Z powstałej masy nabieraj dużą łyżką masy serowej i kładź na oprószoną stolnicę. Porcję masy serowej także oprósz od góry mąką. Dłońmi oprószonymi mąką roluj wałek o średnicy około 3 centymetrów. Następnie pod skosem krój kluski.
    • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
    • Kluski wrzucaj na gotującą się wodę. Kluski gotuj minutę, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu kluski dobrze odcedź.
    • Przygotuj sos waniliowy. W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę z masłem i cukrem.
    • Gotowym sosem polej kluski.
    Smacznego!

    Inspiracja: aniagotuje.pl
    Leniwe z sosem waniliowym

    Leniwe z sosem waniliowym




    czwartek, 20 stycznia 2022

    Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

    Przepyszne roladki drobiowe faszerowane boczkiem wędzonym, porem, cebulą, papryką i pieczarkami. :)

    Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami






    Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - składniki:

    • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
    • 150 g wędzonego boczku
    • 2 łyżki masła
    • 1 biała część pora
    • 1 mała cebula
    • 0,5 papryki czerwonej
    • 300 g pieczarek
    • 150 ml śmietany kremówki 30%
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany
    • do panierki: mąka + 2 jajka + bułka tarta
    • olej do smażenia


    Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - przepis:

    • Filety z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
    • Przygotuj farsz. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodaj masło, pokrojonego w drobną kostkę pora, cebulę i paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 8 minut. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej śmietanę kremówkę. Duś na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Farsz pozostaw do ostudzenia. 
    • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby roladki możesz spiąć wykałaczkami.
    • Roladki obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
    • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.

    Smacznego!
    Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

    Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami


    środa, 19 stycznia 2022

    Faworki Ćwierczakiewiczowej

    Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez konieczności wybijania i napowietrzania ciasta wałkiem. Receptura na poniższe, proste faworki pochodzi z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wypróbuj koniecznie! Smak tych faworków z pewnością Cię nie zawiedzie.
    Faworki Ćwierczakiewiczowej

    Faworki Ćwierczakiewiczowej - składniki:

    • 500 g mąki pszennej tortowej
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 35 g miękkiego masła
    • 8 żółtek
    • 4 jajka rozmiar M
    • 1 łyżka śmietany 18%
    • 2 łyżki octu
    • cukier puder do oprószenia faworków
    • olej do smażenia


    Faworki Ćwierczakiewiczowej - przepis:

    • Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodaj masło, żółtka, jajka, śmietanę i ocet. Miksuj mikserem z hakiem do zagniatania ciasta tak długo, aż  uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
    • Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
    • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
    • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
    Smacznego!
    Faworki Ćwierczakiewiczowej

    Faworki Ćwierczakiewiczowej

    Faworki Ćwierczakiewiczowej





    wtorek, 18 stycznia 2022

    Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

    Puszyste, wspaniale pachnące, pyszne racuchy z dodatkiem serka wiejskiego i jabłek. Tym smakowitym plackom z jabłkami zdecydowanie trudno się oprzeć.
    Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami


    Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - składniki:

    • 500 g mąki pszennej tortowej
    • 25 g drożdży
    • 0,5 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 4 małe jabłka
    • 200 g serka wiejskiego
    • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia

    Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - przepis:

    • Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko i jajka. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników.
    • Kolejno do miski dodaj serek wiejski oraz jabłka starte na dużych oczkach tarki i odciśnięte z nadmiaru soku.
    • Następnie dodaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
    • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego!
    Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

    Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

    Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

    poniedziałek, 17 stycznia 2022

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to proste w przygotowaniu danie, idealne na obiad lub pożywną kolację.

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - składniki:

    • 1 kg obranych ziemniaków
    • 0,5 szklanki mleka
    • 50 g masła
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnki
    • 0,5 kg mięsa mielonego 
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 150 ml śmietany kremówki 30%
    • 125 mozzarelli
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa
    • olej do smażenia


    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis:

    • Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź. Do gorących ziemniaków dodaj mleko i masło. Dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
    • Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż przez około 10 minut. Mięso dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę. Wymieszaj.
    • Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ziemniaków, następnie mięso mielone i resztę ziemniaków.
    • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem pieczenia na wierzchu zapiekanki ułóż mozzarellę pokrojoną w plastry. 
    Smacznego!
    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym



    niedziela, 16 stycznia 2022

    Pączki z mascarpone

    Szybki i prosty przepis na delikatne i puszyste pączki z mascarpone. By przygotować pączki z mascarpone wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować, a następnie formować i smażyć pyszne mini pączki. To pączki bez drożdży, dzięki czemu nie trzeba oczekiwać na wyrośnięcie ciasta, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Bardzo polecam! Z pewnością się nie zawiedziesz.
    Pączki z mascarpone

    Pączki z mascarpone - składniki:

    • 250 g sera mascarpone
    • 3 jajka
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 1 łyżka octu
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 16 g cukru waniliowego
    • olej do smażenia
    • cukier puder do oprószenia pączków

    Pączki z mascarpone - przepis:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    • Do miski dodaj serek mascarpone, jajka, śmietanę i ocet. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
    • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
    • Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki z mascarpone smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
    • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
    Smacznego!
    Pączki z mascarpone

    Pączki z mascarpone

    Pączki z mascarpone

    Pączki z mascarpone

    Pączki z mascarpone


    Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl