Przepis na delikatny sernik z dodatkiem serka homogenizowanego, który charakteryzuje się kremową, aksamitną konsystencją. Ten wyjątkowy smak zapamiętasz na długo! :)
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na spód:
200 g herbatników maślanych
100 g masła
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na masę serową:
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na polewę czekoladową:
80 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki 30%
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo do masy dodawaj twaróg, kolejno serek homogenizowany i proszki budyniowe. Następnie wlej olej i mleko. Na końcu, w kilku partiach, wsyp mleko w proszku.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj w masę serową.
Sernik przelej do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Serdecznie dziękuję. Pozdrawiam. :)
Usuń