Przepis na chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim. Chleb jest bardzo miękki, ma wilgotny i sprężysty miąższ. :)
Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim - składniki:
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka letniego, płynnego miodu
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego, w temperaturze pokojowej
- 200 ml ciepłej wody
- dodatkowo: masło + otręby pszenne lub owsiane
Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim - przepis:
- W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży i miodu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
- Do miski wsyp mąkę pszenną i żytnią, sól, dodaj rozczyn, jogurt i wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu krótko zagnieć ciasto, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami.
- Ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
- Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba zimną wodą.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz