poniedziałek, 3 stycznia 2022

Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim

Przepis na chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim. Chleb jest bardzo miękki, ma wilgotny i sprężysty miąższ. :)
Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim



Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim - składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka letniego, płynnego miodu
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego, w temperaturze pokojowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • dodatkowo: masło + otręby pszenne lub owsiane


Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży i miodu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 
  • Do miski wsyp mąkę pszenną i żytnią, sól, dodaj rozczyn, jogurt i wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu krótko zagnieć ciasto, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba zimną wodą.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
Smacznego!
Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim

Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim

Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz