Przepis na chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim. Chleb jest bardzo miękki, ma wilgotny i sprężysty miąższ. :)
Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim - składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka letniego, płynnego miodu
400 g mąki pszennej typ 550
100 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
300 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego, w temperaturze pokojowej
200 ml ciepłej wody
dodatkowo: masło + otręby pszenne lub owsiane
Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim - przepis:
W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży i miodu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
Do miski wsyp mąkę pszenną i żytnią, sól, dodaj rozczyn, jogurt i wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po upływie powyższego czasu krótko zagnieć ciasto, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami.
Ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba zimną wodą.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz