niedziela, 30 stycznia 2022

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Przepis na proste, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem banana i orzechów włoskich. Ciasto jest wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi


Ciasto marchewkowe z bananami i orzechami włoskimi - składniki:

  • 2 duże jajka
  • 125 g cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • 2 średniej wielkości banany
  • 120 g obranej marchewki 
  • 50 g orzechów włoskich


Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi - przepis:

  • Jajka zmiksuj z cukrem i olejem na jasną i puszystą masę.
  • Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
  • Do jajek dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą oraz rozgniecione widelcem banany. Krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach tarki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz