Przepis na proste, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem banana i orzechów włoskich. Ciasto jest wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Ciasto marchewkowe z bananami i orzechami włoskimi - składniki:
2 duże jajka
125 g cukru
5 łyżek oleju
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 średniej wielkości banany
120 g obranej marchewki
50 g orzechów włoskich
Ciasto marchewkowo-bananowe z orzechami włoskimi - przepis:
Jajka zmiksuj z cukrem i olejem na jasną i puszystą masę.
Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
Do jajek dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą oraz rozgniecione widelcem banany. Krótko zmiksuj.
Do ciasta dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach tarki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz