Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez konieczności wybijania i napowietrzania ciasta wałkiem. Receptura na poniższe, proste faworki pochodzi z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wypróbuj koniecznie! Smak tych faworków z pewnością Cię nie zawiedzie.
Faworki Ćwierczakiewiczowej - składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 35 g miękkiego masła
- 8 żółtek
- 4 jajka rozmiar M
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki octu
- cukier puder do oprószenia faworków
- olej do smażenia
Faworki Ćwierczakiewiczowej - przepis:
- Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodaj masło, żółtka, jajka, śmietanę i ocet. Miksuj mikserem z hakiem do zagniatania ciasta tak długo, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
- Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór.
- Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz