środa, 19 stycznia 2022

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez konieczności wybijania i napowietrzania ciasta wałkiem. Receptura na poniższe, proste faworki pochodzi z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wypróbuj koniecznie! Smak tych faworków z pewnością Cię nie zawiedzie.
Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 35 g miękkiego masła
  • 8 żółtek
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki octu
  • cukier puder do oprószenia faworków
  • olej do smażenia


Faworki Ćwierczakiewiczowej - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodaj masło, żółtka, jajka, śmietanę i ocet. Miksuj mikserem z hakiem do zagniatania ciasta tak długo, aż  uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
  • Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz