sobota, 8 stycznia 2022

Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami

Kotlety schabowe z mozzarellą zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem boczku to świetny sposób na urozmaicenie zwykłych schabowych. 
Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami



Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami - składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 125 g mozzarelli
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, cukier
  • olej do smażenia


Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami - przepis:

  • Mięso oczyść, pokrój w plastry, cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Każdy kawałek mięsa panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
  • Na dno naczynia żaroodpornego przełóż sos pomidorowy. Na sosie ułóż kotlety. Na każdym kotlecie połóż plaster mozzarelli. 
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Smacznego!
Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami

Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami




1 komentarz:

  1. Wow jestem zaskoczona. Nigdy bym nie wpadła na taki pomysł.

    OdpowiedzUsuń