Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami
Kotlety schabowe z mozzarellą zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem boczku to świetny sposób na urozmaicenie zwykłych schabowych.
Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami - składniki:
500 g schabu
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
125 g mozzarelli
150 g wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1-2 jajka
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, cukier
olej do smażenia
Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą i pomidorami - przepis:
Mięso oczyść, pokrój w plastry, cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
Każdy kawałek mięsa panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego przełóż sos pomidorowy. Na sosie ułóż kotlety. Na każdym kotlecie połóż plaster mozzarelli.
Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Wow jestem zaskoczona. Nigdy bym nie wpadła na taki pomysł.
OdpowiedzUsuń