poniedziałek, 31 stycznia 2022

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Przepis na miękkie, soczyste i aromatyczne, siekane kotlety drobiowe z dodatkiem cukinii, papryki i kukurydzy.
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą




Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka
  • 150 g kukurydzy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, curry
  • olej do smażenia

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą - przepis: 

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw odrobiną soli, wymieszaj i ostaw na bok na 15 minut. Odsącz z nadmiaru płynu.
  • Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski dodaj mięso, cukinię, paprykę, kukurydzę, jajka, mąkę pszenną i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Kotlety siekane z cukinią i kukurydzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz