niedziela, 23 stycznia 2022

Pączki jogurtowe

Smakowite, chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku mini pączki jogurtowe, których przygotowanie polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu pączuszków. Prosto, szybko i pysznie!
Pączki jogurtowe


Pączki jogurtowe - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka rozmiar M
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków


Pączki jogurtowe - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, wlej jogurt naturalny i wbij jajka. Całość krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.
  • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki jogurtowe smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!

Źródło przepisu: aniagotuje.pl
Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz