Szybki i prosty przepis na delikatne i puszyste pączki z mascarpone. By przygotować pączki z mascarpone wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować, a następnie formować i smażyć pyszne mini pączki. To pączki bez drożdży, dzięki czemu nie trzeba oczekiwać na wyrośnięcie ciasta, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Bardzo polecam! Z pewnością się nie zawiedziesz.
Pączki z mascarpone - składniki:
- 250 g sera mascarpone
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka octu
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia pączków
Pączki z mascarpone - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski dodaj serek mascarpone, jajka, śmietanę i ocet. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
- Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki z mascarpone smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu.
- Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz