Miękkie, puszyste, delikatne pączki pieczone w piekarniku. I choć nie smakują tak jak pączki smażone na oleju czy smalcu, są równie pyszne! :) Pączki nadziałam powidłami śliwkowymi, jednak z powodzeniem możesz użyć ulubionej marmolady, kremu czekoladowego, a nawet budyniu. Polecam! :)
Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi - składniki na rozczyn:
- 45 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 czubata łyżka mąki
Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi - pozostałe składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- do posmarowania pączków: 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder do oprószenia pączków
Pieczone pączki z powidłami śliwkowymi - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i mąkę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn oraz żółtka zmiksowane z cukrem. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po upływie powyższego czasu podziel ciasto na 10-12 części. Każdą część uformuj na kształt okrągłego pączka. Uformowane pączki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Po upływie powyższego czasu posmaruj pączki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone pączki nadziej powidłami śliwkowymi. Do worka cukierniczego przełóż powidła i przy pomocy długiej tylki wstrzyknij powidła od boku do każdego pączka.
- Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz