Przepis na najlepsze pieczone ziemniaki - idealnie wypieczone i mega chrupiące. To idealny dodatek do obiadu, ale ziemniaczki też świetnie smakują solo, jedynie w towarzystwie sosu czosnkowego. Bardzo polecam!
Pieczone ziemniaki - składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz
Sos czosnkowy - składniki:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pieczone ziemniaki - przepis:
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotuj około 1,5 litra wody wraz z 1 łyżeczką soli i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.
- Kiedy woda zacznie wrzeć do garnka wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj pod przykryciem przez 6 minut.
- Podgotowane ziemniaki dobrze odcedź i przełóż do miski.
- Do miseczki lub szklanki wlej oliwę, dodaj słodką paprykę, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do ziemniaków, dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ziemniaków oprósz jeszcze solą i pieprzem.
- Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut - do uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
- Ziemniaczki podawaj z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz