Przepis na najlepsze pieczone ziemniaki - idealnie wypieczone i mega chrupiące. To idealny dodatek do obiadu, ale ziemniaczki też świetnie smakują solo, jedynie w towarzystwie sosu czosnkowego. Bardzo polecam!
Pieczone ziemniaki - składniki:
1,2 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki tymianku
sól i świeżo mielony pieprz
Sos czosnkowy - składniki:
180 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pieczone ziemniaki - przepis:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj około 1,5 litra wody wraz z 1 łyżeczką soli i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.
Kiedy woda zacznie wrzeć do garnka wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj pod przykryciem przez 6 minut.
Podgotowane ziemniaki dobrze odcedź i przełóż do miski.
Do miseczki lub szklanki wlej oliwę, dodaj słodką paprykę, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do ziemniaków, dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ziemniaków oprósz jeszcze solą i pieprzem.
Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut - do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz