wtorek, 11 stycznia 2022

Pieczone ziemniaki

Przepis na najlepsze pieczone ziemniaki - idealnie wypieczone i mega chrupiące. To idealny dodatek do obiadu, ale ziemniaczki też świetnie smakują solo, jedynie w towarzystwie sosu czosnkowego. Bardzo polecam!
Pieczone ziemniaki



Pieczone ziemniaki - składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sos czosnkowy - składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie



Pieczone ziemniaki - przepis:

  • Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. 
  • W garnku zagotuj około 1,5 litra wody wraz z 1 łyżeczką soli i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.
  • Kiedy woda zacznie wrzeć do garnka wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj pod przykryciem przez 6 minut.
  • Podgotowane ziemniaki dobrze odcedź i przełóż do miski. 
  • Do miseczki lub szklanki wlej oliwę, dodaj słodką paprykę, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do ziemniaków, dokładnie wymieszaj. 
  • Ziemniaki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ziemniaków oprósz jeszcze solą i pieprzem. 
  • Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut - do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Ziemniaczki podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz