Przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu, które najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Placki ziemniaczane z parmezanem - składniki:
600 g obranych ziemniaków
50 g tartego parmezanu
1 mała cebula
1 jajko
80 g mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na sos czosnkowy:
180 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Placki ziemniaczane z parmezanem - przepis:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki.
Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
Ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu, dodaj cebulę, parmezan, jajko, mąkę pszenną i sól. Wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw kilkanaście minut do lodówki, by sos się przegryzł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz