sobota, 15 stycznia 2022

Placki ziemniaczane z parmezanem

Przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu, które najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Placki ziemniaczane z parmezanem


Placki ziemniaczane z parmezanem - składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Placki ziemniaczane z parmezanem - przepis:

  • Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki.
  • Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  • Ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu, dodaj cebulę, parmezan, jajko, mąkę pszenną i sól. Wymieszaj na jednolitą masę. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw kilkanaście minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Gotowe placki podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Placki ziemniaczane z parmezanem

Placki ziemniaczane z parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz