Puszyste, wspaniale pachnące, pyszne racuchy z dodatkiem serka wiejskiego i jabłek. Tym smakowitym plackom z jabłkami zdecydowanie trudno się oprzeć.
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
25 g drożdży
0,5 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
4 małe jabłka
200 g serka wiejskiego
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - przepis:
Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko i jajka. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników.
Kolejno do miski dodaj serek wiejski oraz jabłka starte na dużych oczkach tarki i odciśnięte z nadmiaru soku.
Następnie dodaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz