wtorek, 18 stycznia 2022

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Puszyste, wspaniale pachnące, pyszne racuchy z dodatkiem serka wiejskiego i jabłek. Tym smakowitym plackom z jabłkami zdecydowanie trudno się oprzeć.
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami


Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 małe jabłka
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami - przepis:

  • Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko i jajka. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników.
  • Kolejno do miski dodaj serek wiejski oraz jabłka starte na dużych oczkach tarki i odciśnięte z nadmiaru soku.
  • Następnie dodaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz