Przepyszne roladki drobiowe faszerowane boczkiem wędzonym, porem, cebulą, papryką i pieczarkami. :)
Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 1 biała część pora
- 1 mała cebula
- 0,5 papryki czerwonej
- 300 g pieczarek
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany
- do panierki: mąka + 2 jajka + bułka tarta
- olej do smażenia
Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - przepis:
- Filety z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
- Przygotuj farsz. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodaj masło, pokrojonego w drobną kostkę pora, cebulę i paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 8 minut. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej śmietanę kremówkę. Duś na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Farsz pozostaw do ostudzenia.
- Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby roladki możesz spiąć wykałaczkami.
- Roladki obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz