czwartek, 20 stycznia 2022

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

Przepyszne roladki drobiowe faszerowane boczkiem wędzonym, porem, cebulą, papryką i pieczarkami. :)

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami






Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała część pora
  • 1 mała cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 300 g pieczarek
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany
  • do panierki: mąka + 2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia


Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
  • Przygotuj farsz. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodaj masło, pokrojonego w drobną kostkę pora, cebulę i paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 8 minut. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej śmietanę kremówkę. Duś na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Farsz pozostaw do ostudzenia. 
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby roladki możesz spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.

Smacznego!
Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz