Przepis na pyszne, kruche, rozpływające się w ustach mięso duszone w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką. Schab przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę wyśmienity!
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką - składniki:
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z marchewką - przepis:
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i mąką.
Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż na dość dużej mocy palnika, do lekkiego zarumienienia.
Mięso przełóż do garnka.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj do garnka z mięsem.
Do garnka z mięsem dodaj również marchewkę pokrojoną w plasterki, liścia laurowego oraz ziele angielskie. Wlej bulion. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 35-40 minut - do miękkości mięsa. W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość garnka.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wlej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodaj szczyptę cukru, ewentualnie sól i pieprz. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 5-10 minut - do zgęstnienia sosu.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com