Wyśmienite, niesamowicie soczyste i aromatyczne klopsiki, które swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodatkowi gałki muszkatołowej i mielonego ziela angielskiego. Idealnym dopełnieniem smaku szwedzkich klopsików jest kremowy sos z dodatkiem musztardy Dijon, sosu sojowego i imbiru. Prawdziwe niebo w gębie!
Szwedzkie klopsiki z kremowym sosem - składniki na klopsiki:
- 750 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- olej do smażenia
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem - składniki na sos:
- 500 ml bulionu mięsnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta imbiru
- natka pietruszki do posypania klopsików
Szwedzkie klopsiki w kremowym sosie - przepis:
- Do miski przełóż mięso mielone, wsyp bułkę tartą, wlej mleko, dodaj jajko i przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Całość wyrób na jednolitą masę.
- Z powstałej masy formuj małe klopsiki.
- Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż klopsiki.
- Do garnka wlej około 0,5 litra bulionu mięsnego. Doprowadź do wrzenia.
- W międzyczasie, na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zeszkloną cebulę z czosnkiem dodaj do garnka z bulionem.
- Do garnka dodaj również podsmażone klopsiki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
- Po upływie powyższego czasu wyjmij klopsiki z bulionu i przygotuj kremowy sos.
- Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę, wsyp mąkę, dodaj masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz. Krótko zmiksuj.
- Powstałą mieszankę wlej do bulionu. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu.
- Klopsiki podawaj z kremowym sosem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz