Wyśmienite, niesamowicie soczyste i aromatyczne klopsiki, które swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodatkowi gałki muszkatołowej i mielonego ziela angielskiego. Idealnym dopełnieniem smaku szwedzkich klopsików jest kremowy sos z dodatkiem musztardy Dijon, sosu sojowego i imbiru. Prawdziwe niebo w gębie!
Szwedzkie klopsiki z kremowym sosem - składniki na klopsiki:
750 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
3 łyżki mleka
1,5 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
olej do smażenia
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem - składniki na sos:
500 ml bulionu mięsnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki mąki pszennej
50 g masła
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki sosu sojowego
sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
0,5 łyżeczki pieprzu
szczypta imbiru
natka pietruszki do posypania klopsików
Szwedzkie klopsiki w kremowym sosie - przepis:
Do miski przełóż mięso mielone, wsyp bułkę tartą, wlej mleko, dodaj jajko i przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Całość wyrób na jednolitą masę.
Z powstałej masy formuj małe klopsiki.
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż klopsiki.
Do garnka wlej około 0,5 litra bulionu mięsnego. Doprowadź do wrzenia.
W międzyczasie, na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zeszkloną cebulę z czosnkiem dodaj do garnka z bulionem.
Do garnka dodaj również podsmażone klopsiki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
Po upływie powyższego czasu wyjmij klopsiki z bulionu i przygotuj kremowy sos.
Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę, wsyp mąkę, dodaj masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz. Krótko zmiksuj.
Powstałą mieszankę wlej do bulionu. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu.
Klopsiki podawaj z kremowym sosem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz