piątek, 7 stycznia 2022

Skandynawskie klopsiki w kremowym sosie

Wyśmienite, niesamowicie soczyste i aromatyczne klopsiki, które swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodatkowi gałki muszkatołowej i mielonego ziela angielskiego. Idealnym dopełnieniem smaku szwedzkich klopsików jest kremowy sos z dodatkiem musztardy Dijon, sosu sojowego i imbiru. Prawdziwe niebo w gębie!
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem


Szwedzkie klopsiki z kremowym sosem - składniki na klopsiki:

  • 750 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • olej do smażenia


Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem - składniki na sos:

  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta imbiru
  • natka pietruszki do posypania klopsików


Szwedzkie klopsiki w kremowym sosie - przepis:

  • Do miski przełóż mięso mielone, wsyp bułkę tartą, wlej mleko, dodaj jajko i przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Całość wyrób na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy formuj małe klopsiki.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż klopsiki. 
  • Do garnka wlej około 0,5 litra bulionu mięsnego. Doprowadź do wrzenia. 
  • W międzyczasie, na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zeszkloną cebulę z czosnkiem dodaj do garnka z bulionem.
  • Do garnka dodaj również podsmażone klopsiki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij klopsiki z bulionu i przygotuj kremowy sos.
  • Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę, wsyp mąkę, dodaj masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz. Krótko zmiksuj. 
  • Powstałą mieszankę wlej do bulionu. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu. 
  • Klopsiki podawaj z kremowym sosem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz