Przepis na lekkie i puszyste, wspaniale pachnące cynamonem placki marchewkowe. To idealny sposób na przemycenie warzyw w diecie dziecka - marchewka w placuszkach nie jest w ogóle wyczuwalna. Polecam! Mojej córce bardzo smakowały. :)
Śniadaniowe placuszki marchewkowe - składniki:
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
Placki marchewkowe - przepis:
- Marchewki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól, cynamon, cukier trzcinowy, wlej kefir oraz wbij jajka. Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz