Spaghetti Napoli to jedno z najsłynniejszych włoskich przepisów na makaron. Sos robi się prosto i szybko, a smak jest naprawdę wyjątkowy i bardzo aromatyczny. Minimum składników - maksimum smaku!
Spaghetti Napoli - składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
- garść tartego parmezanu
- oliwa z oliwek do smażenia
Spaghetti Napoli - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze 2 minuty.
- Na patelnię dodaj pomidory z puszki. Pomidory nieco rozdrobnij przy pomocy drewnianej łopatki. Sos dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
- Po upływie powyższego czasu zdejmij sos z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj.
- Bezpośrednio na talerzu posyp spaghetti tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz