czwartek, 27 stycznia 2022

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli to jedno z najsłynniejszych włoskich przepisów na makaron. Sos robi się prosto i szybko, a smak jest naprawdę wyjątkowy i bardzo aromatyczny. Minimum składników - maksimum smaku! 
Spaghetti Napoli


Spaghetti Napoli - składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
  • garść tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek do smażenia


Spaghetti Napoli - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze 2 minuty. 
  • Na patelnię dodaj pomidory z puszki. Pomidory nieco rozdrobnij przy pomocy drewnianej łopatki. Sos dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Po upływie powyższego czasu zdejmij sos z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj.
  • Bezpośrednio na talerzu posyp spaghetti tartym parmezanem.
Smacznego!
Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz